Wednesday, 16 September 2009

Belajar Menulis Kapsyen (Caption) Gambar


OK guys, it's Photojournalism Lesson #1: Writing caption.

Please write a proper caption for the picture shown above. Then I'll let you know of my opinion.

10 comments:

  1. Lampu ni buat hal plak time2 nak berbuka puasa ni..

    ReplyDelete
  2. What i can see from this picture are :

    Mak Ngah yang sibuk menghidang juadah kat tepi tu..

    or

    Ada orang nak ukur ketinggian smpai berdiri atas kerusi??hahaa

    Nie mesti nak betulkan lampu..hehee

    ReplyDelete
  3. "Family together get ready for Iftar"

    The best I can get for the caption so far...hehehe

    ReplyDelete
  4. satu famili buka puasa bersama

    ok tak?

    ReplyDelete
  5. Syabas to Ajib, Linda, Maria dan iYda yang telah menulis kapsyen masing-masing. Ini komen Pak Ngah mengenai kapsyen kamu.

    To Ajib: Kapsyen kamu kurang maklumat. Ejaan plak = salah. Jangan campur aduk bahasa Melayu dengan Inggeris (time2.

    To Linda: Maklumat tak cukup. Mak Ngah kat tepi mana?

    To Maria: Good but you didn't explain what that guy is doing on the stool. Remember 5W1H.

    iYda: Komen sama macam Maria.

    Sila baca nota Pak Ngah mengenai kapsyen. Selamat belajar photojournalism.

    ReplyDelete
  6. Kapsyen Pak Ngah:

    Pak Ijam memeriksa bumbung rumahnya yang bocor akibat letupan meriam buluh yang diletupka oleh anaknya sebelum berbuka puasa semalam.

    ReplyDelete
  7. i want to give it a try:

    Pak Lah sedang asyik membetulkan lampu di ruang tamu di saat waktu berbuka hampir tiba

    ReplyDelete
  8. panjang la caption kalau nak explain using 5W1H....ok..will try again

    ReplyDelete
  9. saye budak baru belaja... 5W1H tu ape?


    *ngeh

    ReplyDelete