Tuesday, 10 March 2009

Penyelidikan Grounded Theory


Boleh tak kamu ceritakan sedikit apa yang berlaku
di pejabat kamu bila boss tak ada.

13 comments:

  1. Ohh kami rasa begitu gembira malah happy bila bos tak adoo.. rasa dunia nih aman sekejap..eke.kee.kee

    Bos tak ada tapi keje kena jalan jugak Pak Ngah, coz CCTV penuh satu tempat keje saya nih.. ikhlas lah mencari rezeki..hu.huh

    Ops saya keje kat hospital bukan pejabat..

    ReplyDelete
  2. bila boss xder kat office, my friend and i akan keluar lunch awal dari selalunya..around 11..tu pun kalau nak merayau ke One Utama / The Curve / Ikea. Itupun kalau mmg dah xder kerja sangat dah kat office. Tapi apa yang pasti,'teh tarik time' (aktiviti mengumpat dan bergossip) akan berjalan dengan lancarnya di dlm bilik meeting.....

    ReplyDelete
  3. hehehe..
    xkeje lagi la plak pak ngah..
    ha macam kalo pak ngah kuo dari kelas kejap..budak2 sure bising..gi kuo jugak..lepas tu lepak2 cari makan jap..kih3..em boss xde??leh la curi2 tido sat kot..tp yg sume komen saya di atas ni semuanya tak bermoral pun....hu3..


    kalo betul2 jujur wat la macam anda kerja seperti biasa..bila kita respek org atasan tanpa tikam belakang..org ats akan respek kita jugak..

    p/s=tapi ada cerita..kakak saya sendiri kena tikam bkg dengan boss die gunakan die..sbb dia rajin dan pdi selesai masalah..kakak saya tu skg lawyer..baru jer benti keje dengan firm tuh..

    ReplyDelete
  4. Pak Ngah, klu bagi kami di Sinar Harian ada tak ada boss tetap sama ja kena buat kerja tak berhenti.

    Seperti Pak Ngah ajar dulu, kami kena sentiasa mengejar deadline jadi tak boleh sangat nak mencuri tulang ketika bekerja.

    Bagi kami ada boss atau tidak sama saja, kerja kena siapkan juga klu tak keesokkannya tak ada produktiviti la nanti,..

    Heheee,..

    ReplyDelete
  5. sy prnah jadi waitress di japanese restaurant selama 6 bulan sblm masuk UPM... menurut pengalaman bekerja saya yg lepas, apabila bos tidak ada.. atau cuti ke.. atau meeting ke.. fuhh.. rasa seronok yg teramat la sgt.. buat kerja tanpa pressure..sbb bos jenis yg cerewet... kalau siapa pandai kipas2 dia, alahai..selamat la!
    sy pun ade jugak kipas2 dia dengan cara buat je ape yg bos suka.. mesti dia xcari masalah ngn kita..

    Bos xde, boleh curi2 mkn time kerja.. boleh bersembang bersama chef.. bodek2 utk dapatkan icecream free... =)

    nasib baik kitchen tu xde cctv.. jadi pesta mknn jepun la klu bos xde! terutamanya masa buffet hr ahad~ kenyang sakan perut kami semua..

    yg menjadi kenangan.. bos sy pun nangis bila sy nk berenti kerja utk smbung belajar! hahaha.. i miss that moment~

    ReplyDelete
  6. saya takde boss lagi lah pak ngah. nanti bila pak ngah jadi boss saya, saya bagitahu yer. hehe

    ReplyDelete
  7. bila boss i tak ada di pejabat, ramai rakan sepejabat, suka2 cakap boss kita tak baik, lah, kedekut, pilih kasih, suka orang yang rajin saja, suka kita pulang lewat ke rumah, hari2 biasa dengar cerita.. ni sudah nak bosan.. ingin saja cakap.. kalau tak suka... boleh mula cari kerja lain... ni pejabat baru saja saya kerja... rasa mana2 sama aja... pekerja2 suka umpat bossnya...

    ReplyDelete
  8. Kalau ajib..
    Kat office kalau bos tak ada lepak2 main internet kalau boring balik je rumah dan memancing dengan abah dekat belakang rumah.. Hehehehe..

    ReplyDelete
  9. Terima kasih semua yang sudi memberi respons kepada soalan Pak Ngah. Kalau ada kawan lain yang sudi menjawab soalan ini, Pak Ngah ucapkan terima kasih banyak2.

    ReplyDelete
  10. if my bos not around, selalunya saya still buat kerja siapkan paperwork sbb tak suka tangguh2 kerja. then after that baru ley lepak2.

    ReplyDelete
  11. Bagi saya kan Pak Ngah, semasa magang, apabila editor tak ada saya akan rasa tekanan itu dapat dikurangkan sedikit.Editor akan check kita dari semasa ke semasa dengan menggunakan telefon. Walaupun,ada tekanan juga tapi rasa lebih selesa jika editor tidak ada.

    ReplyDelete
  12. im late for this post..but, ill try my best to share my experience with PakNgah :

    actually my bos mmg slalu isnt around..slalunya in a week 2 kali camtu je msuk ofis..itu pon 2-3 hours je..
    hence, sy boley keje dgn rileks and riang ria skit tanpa perasan tak tenang dlm hati.boley la if nak keje tu meet dateline.keje tetap keje..tp the environment mmg different.seronot sgt..
    if she's around (lady bos usually quite fussy..oopps!) sy akan jd agak stress..huhu

    ReplyDelete
  13. Bila boss tak da kat office, ini lah masanya nak selesaikan masalah.kerja kerja yang tertangguh. Kerja2 ini juga bisa dilaksanakan dengan tenang kerana tiada tekanan/tugasan yang bertambah dari boss. Pada pendapat saya jika tiada boss tidak semestinya kita mempunyai masa yang fleksibel kerana budaya profesionalisme itu memohon kita untuk terus berkhidmat walaupun tanpa boss.

    ReplyDelete