Thursday, 26 February 2009

OH! MY GOUT.

Today I have gout! The words that best describe it are: excruciating, agonizing, burning, unbearable, painful, sharp, piercing, terrible, awful, sore, aching, throbbing, hurting, and of course, YA ALLAH SAKITNYA! If you look at my picture below then you may know what I mean.

The best thing about having gout is I may get an MC from the doctor which means I don't have to go to work for a few days. So I can take a rest and write this blog. But there's a problem . When I return to office after recovering I may have hypertension because all the delayed tasks will have to be completed ASAP since no one would want to do them when I am away. Then I will have to take another MC for hypertension.

According to Wiki, Gout is characterized by excruciating, sudden, unexpected, burning pain, as well as swelling, redness, warmth, and stiffness in the affected joint. This occurs most commonly in men's toes but can appear in other parts of the body and affect women as well. Low-grade fever may also be present. The patient usually suffers from two sources of pain. The crystals inside the joint cause intense pain whenever the affected area is moved. The inflammation of the tissues around the joint also causes the skin to be swollen, tender and sore if it is even slightly touched. For example, a blanket or even the lightest sheet draped over the affected area can cause extreme pain.
Gout (metabolic arthritis) is a crystal deposition disease hallmarked by elevated levels of uric acid (hyperuricemia) in the bloodstream.

In this condition, crystals of monosodium urate(MSU) or uric acid are deposited on the articular cartilage of joints, tendons and surrounding tissues. It is marked by transient painful attacks of acute arthritis initiated by crystallization of urates within and about the joints and eventually leads to chronic gouty arthrits and the deposition of masses of urates in joints and other sites, creating tophi. Gout results from a combination of prolonged elevation of uric acid and overall acidity in the bloodstream. In isolation, neither elevated uric acid nor acidity is sufficient to cause gout.


20 comments:

  1. Pak Ngah...saya doakan moga pak ngah tak kena teruk sakit ni selalu...abg ipar saya pun ada penyakit mcm ni..kesian tgk dia sampai berkerusi roda..lagi satu pak ngah..makan tu biar berpantang yer..kalo langgar kene ada ubatnya..kalau tak de ubat nya...tambah sakit lagi la..

    p/s= macam penah terbaca UPM ada wat penyelidikan dan keluarkan produk utk sakit gout ni??apa yer ubat yg betul2 boleh sembuhkan penyakit nih..hmm..

    ReplyDelete
  2. Have a good rest and Get well soon Pak Ngah..

    ReplyDelete
  3. Tak ada can lah nak makan benda sedap-sedap kalau dah kena gout. Durian memang tak boleh langsung, udang, daging, kacang, limau, dan cendol. Alamak!

    ReplyDelete
  4. Gouty athritis memang patient akan complain sangat sakit..
    Hope Pak Ngah sihat yer.. elak makan makanan yang boleh increase kandungan uric asid..sea food totally out.. exercise lebih cikit bagi join sihat..

    My father pun ada athritis nih tapi dia selalu kene bebel dengan daughter dia supaya berpantang makan sikit..he.heee

    ReplyDelete
  5. cendol?? dah la cendol upm sedap2..hehe.mmg pak Ngah kena tahan makan sikit.. tak buleh bg can lgsg.kalu dak btmbh teruk nnt.sabaq pakngah..selamat sembuh ya!

    ReplyDelete
  6. Linda,

    Terima kasih kerana memberi PakNgah tips itu. Bagaimana nak kurangkan sakitnya tu, Linda? Rasa nak pengsan sakitnya. Malam tadi tak boleh tidur.

    ReplyDelete
  7. hai Pak Ngah. Harap cepat sembuh.

    ReplyDelete
  8. Nak hilangkan sakit usually kita bagi analgesic(tahan sakit).. Pak Ngah kene simpan ubat tablet tahan sakit di rumah, kiranya kalau sakit boleh terus ambil nanti..

    Kalau pergi hospital atau clinic minta jer ubat tahan sakit kt Dr kalau banyak songeh, beli kat farmasi jer..

    Tablet Tramal atau Ponstan dah kira o.k and boleh release the pain..

    Kalau nak yg power lagi kita bagi jer eg : dormicum, morphine, fentanyl dll yg nih tak bleh beli di Farmacy lah because kene ada priscription dulu..he.he

    Then kalau sakit di rumah, ambil ice dlm freezer letak dalam bag atau kain kemudian tuam ice bag tu dekat kaki yg sakit untuk release the pain..

    Insya'allah..

    Jangan lupa berpantang makan sikit, kurangkan uric asid..nak makan boleh, tapi the amaunt kene kurangkan..makan sekadar merasa..

    ReplyDelete
  9. Petang tadi Ajib anak Pak Ngah hantar Pak Ngah ke klinik Penawar di Sg Pelek. Bil ubat pun dia bayarkan. Baik betul anak abah ni.

    Alhamdulillah, selepas kena injection dan makan ubat gout dan ubat tahan sakit, kesakitan kaki Pak Ngah sudah berkurangan walaupun bahagian yang kena gout tu bengkak. Betul ke ubat gout boleh merosakkan buah pinggang?

    ReplyDelete
  10. No problem lah abah..
    Ajib more risau abah tak boleh berjalan event tak boleh nak berdiri.. Masa ajib kecik2 dulu banyak kali sakit abah lagi banyak kuar duit untuk anak2 abah.. Dah tiba masa untuk ajib berjasa dengan Abah.. Harap abah cepat sembuh.. Kurang kan minum benda2 manis abah..

    Abah baca nie banyak2 kali..

    allahumma asyfi,
    anta syaafin,
    la syifaan illa syifaauka,
    syifaan la yughodiru saqman..

    Insyaallah sembuh cepat..

    Doa nabi ubati penyakit.

    ReplyDelete
  11. Alhamdulillah..sakit pak Ngah dah release..

    Almost semua ubat terutama tablet, ada side effect Pak Ngah.. boleh memberi kesan effect kepada buah pinggang atau liver..itu pun kalau overdose lah..

    Usually MO(DR) akan plan dose dengan regime ubat nya mengikut keadaan clinical..ikut arahan ubat..

    Jangan risau.. biasa nya kita akan check blood untuk lihat renal profile..result darah untuk monitor keadaan kidney..
    Insya'allah tiada masalah..coz sepanjang saya bekerja jarang pula dengar patient gout end out dengan kidney problem..kecuali dia dah memang ada masalah jantung dengan buah pinggang sebelum dapat gout..

    Buat jer medical check-up regularly untuk monitor kesihatan kita.. yang simple-simple jer pun dah cukup.. all blood investigation, tekanan darah, fungsi jantung..

    Baik anak Pak Ngah tu..he.he

    ReplyDelete
  12. semoga pak ngah cepat sembuh..amin

    ReplyDelete
  13. Terima kasih kepada semua kerana mendoakan agar kesihatan Pak Ngah bertambah bagus. Inilah salah satu kegunaan blog...boleh kongsi makna, perasaan dan kesakitan. Banyak ilmu pengetahuan juga bertambah dengan huraian jelas dari Linda.

    May the peace of Allah SWT be with all of you.

    ReplyDelete
  14. betul la pak ngah.bila baca comment dari linda ni pun saya dah tahu byk benda pasal ubat and gout.even my father pun sakit gout gak tapi degil nyer nak berpantang makan tu la susah nak cakap...

    linda, aku ni selalu sangat mkn ponstan, stemetil and panadol sbb migrain..for ages already..mesti kena side effect teruk bila tua nanti kan...

    ReplyDelete
  15. Marvic,

    Ke mana menghilang? Minggu lepas tiada dalam kuliah. Rakanmu kata kamu sakit. Betul ke? Sakit migraine atau sakit lain?

    See u in class tomorrow, Marvic.

    ReplyDelete
  16. Yups..taking a lot of panadol(pcm) or ponstan pd dose yang tinggi dgn kerap akan ada kesan sampingan nye..

    Panadol tidak boleh diambil selalu kerana boleh menyebabkan liver impairment..kerosakan hati..nak bunuh diri pun boleh guna panadol nih.. telan jer 30 biji dan ke atas.. sure k.o..ops bg ajaran sesat dah..ho.hooo jangan sesekali mencubanya..he.heeee

    Ponstant yg diambil secara regularly tanpa mengikut priscription can cause imune. yang mana pada satu tahap nanti ponstant tidak memberi kesan apa-apa, i mean dah resistant..

    Actually you Marvic have to investigate why the migrane come out? usually stress can induce migrane, so elak kan nya..apa-apa pun buat lah check-up yer dear..

    Wah.. dah buat consultation nih..he.hee

    ReplyDelete
  17. hahaha linda..keje amal mcm u buat ni mmg elok.bagi free consultation kat blogger. :)

    pak ngah, i was admitted to HUKM last week for a endoscopic sinus surgery. skrg ni tgh recover la.. :)

    ReplyDelete
  18. pak ngah jangan lupe mkn gamat healin yg saye ckp tu..hgehehehe
    erm pk ngah ni bz sgt sampaikan gamat kat umah ader pon pak ngah lupe
    heheheheheh
    sy doakan pk ngah sehat.......

    ReplyDelete
  19. safa pun doakan pakngah sihat..
    bukan ubat gout je yg boleh rosakkan buah pinggang... ayah saya sakit kencing manis skrg kene buat hemodialisis 3 kali seminggu sbb makan ubat kencing manis.. banyak sangat pil2 kene makan smpaikan buah pinggang dh xleh proses dengan normal..

    ayah sy pon ade gout jugak.. klu dia mkn sotong, habisla! mlm mesti meng'aduh' aje..

    baru-baru ni ayah sy buat operation potong satu jari kaki sbb bengkak.. dr. kata kalau xbuang jari tu, nanti begkak lagi teruk silap2 satu kaki pulak yg kene potong.. now tgh dalam proses nak baik.. makan gamat elok... cepat baik...

    semoga pakngah cepat sembuh tauu!!
    sayang pakngah!

    ReplyDelete
  20. Assamualaikum Bro.....Why don't you try HbL. Though it is not a medicine, but it might cure you since it is cellular nutrition. Which gives well balanced food for our cells. Saya bukan nak advertise..tapi saya dengar banyak cerita ianya berjaya menyembuhkan penyakit yang dihidapi bertahun-tahun termasuk gout bro ni and also an effective way to reduce weight healthily. Saya dah cuba...and it works on me well.

    ReplyDelete