Sunday, 30 September 2007

Kononnya

Kononnya aku ni nak jadi penulis bila dah pencen nanti. Tapi nak nulis tu malas benar rasanya. Macam-macam cara dah aku buat untuk jadi minat menulis ni tapi sampai hari ni minat aku bukan makin baik tapi makin teruk.

Aku dah baca macam-macam buku kononnya nak jadi penulis. Buku Melayu, buku Indonesia, buku orang putih, buku orang hitam semuanya sudah. Kalau buku orang putih tu bermula daripada Journaling For Idiots, Creative Writing for Idiots, hinggalah kepada Chicken Soup for Idiots, minta ampun Chicken Soup for Writers sebenarnya. Aku ada juga langgan majalah dari America yang tajuknya Writers. Konon nak belajar nulis. Tapi tak tulis juga.

Agaknya aku kena writer's block, tak? Hah, belum jadi writer dah ngaku kena writer's block. Belum nulis apa-apa lagi dah ngaku kena block. Ini bukan writer's block, ini goblok yang malas mahu menulis. Sampai kapan aku harus jadi begini, ya? Nggak mahu menulis kerana nggak ada mood. Jelas sekali mood itu sedang mengontrol aku agar jangan mahu menulis. Berensek!

Perhaps, I need someone to motivate me to write immediately. Now! But who? I can think of no one but my own goodself. Can I motivate myself? Why not? Many great writers do that. They talk, praise, and reward themselves whenever they reach the point of blockage.

May be writer's block really is a situation when I am out of ideas because I don't have ideas because I don't read because I have other things to do besides reading. That's it.